W jaki sposób nasze myślenie o magazynowaniu żywności zostało zmienione przez XX-wieczne wynalazki

Magazynowanie pożywienia, a szczególnie artykułów łatwo psujących się, zawsze było dużym wyzwaniem dla ludzkości. Na początku dziejów musiano najprościej w świecie pożreć wszystko od razu, czyli zaraz po polowaniu, a ewentualnymi resztkami poczęstować sępy. Później poznano konserwujące właściwości soli, a w dawnych dworkach szlacheckich cześć artykułów przechowywano w chłodnych piwniczkach albo obkładano je lodem.


izolacje.gda.pl/pl/chlodnictwo-przemyslowe,15
Oczywiście istnieją także inne metody przedłużania trwałości jedzenia, a do nich na pewno należałoby wliczyć np. kiszenie, ale w tym miejscu skupmy się tylko na kwestii parodniowego lub nawet kilkunastogodzinnego przechowywania różnego typu łatwo psujących się pokarmów.

Wynalezienie lodówki oraz zamrażarki zupełnie zmieniło nasze życie. Po części mogliśmy stać się nieco bardziej leniwymi, ponieważ nie musimy poświęcać wolnego czasu na czasochłonne obrabiane produktów spożywczych. Po powrocie z wielkich zakupów w supermarkecie, wystarczy wypakować wędliny czy sery żółte z toreb, a potem poukładać je na półkach chłodziarki. W ten sposób przyrządzanie dań staje się równie proste, bo wystarczy otworzyć drzwi owej chłodziarki i wyjąć wszystkie produkty potrzebne do obiadu.

Nie inaczej rzecz się przedstawia w przypadku sklepów, które również muszą priorytetowo zadbać o świeżość, a co za tym podąża, jakość oferowanych w sprzedaży towarów. Jednakże w przypadku przechowywania łatwo psującej się żywności na masową skalę, trzeba również wziąć pod uwagę fakt, że gabaryty lodówek też muszą być odpowiednio wielkie. Doskonale wiedzą o tym właściciele dużych sklepów z wyrobami masarskimi, którzy pragną jeszcze bardziej powiększyć asortyment towarów, bywają zmuszeni wpisywać w wyszukiwarkę frazę komory chłodnicze Warszawa - sprawdź komory chłodnicze - CiK Wiśniewski, żeby na obszarze miasta stołecznego znaleźć sprzedawcę takich urządzeń.

Można byłoby zaryzykować tezę, że wzrost popularności chłodziarek oraz zamrażarek w pewnym stopniu przyczynił się do poprawienia stanu higieny. Jeszcze pół wieku temu na bazarach sprzedawano surowe mięso i to nawet w największy upał.więcej znajdziesz tutaj (sprawdź)Chociaż i dzisiaj można jeszcze spotkać takich handlarzy, to jednak większość łatwo psującej się żywności kupujemy w sklepach, gdzie takie towary leżą na półkach długich chłodziarek. A hasło komory chłodnicze Warszawa robi furorę pośród przedsiębiorców, którzy pragną otworzyć w mieście stołecznym następną hurtownię z wyrobami masarskimi albo mleczarskimi.
2019-02-11 15:23